Sjov
Spil
Flash
Foto&Video
I-Chat
Hulen
Info
Søg
iHimlen.dk - IT Ordbog
   

0:
Vigtigt nøgletal på din computer. Betegner antallet af ledige slots, når du skal montere et nyt udvidelseskort.

1:
Forskellen mellem antallet af sider, der skal printes ud, og det antal stykker papir, der ligger i printeren.
Med andre ord: Hvis du skal printe 10 sider, ligger der 9 sider papir i printeren.

3:
Det antal hænder, du skal bruge for at skifte en del i din computer. Hvis du har en, der kan hjælpe dig, er antallet dog 5.

731:
Det antal dage, en computerdel med 2 års garanti holder. I forbindelse med skudår er tallet dog 732.

Arkføder:
Den del af en printer, hvis funktion er at krølle papiret og/eller indføre det skævt i printeren.

Bagudkompatibel:
En facilitet, der gør, at et program fx. kan læse nogle filformater, som du alligevel aldrig støder på. Hvis du alligevel en dag støder på en fil i et gammelt format, er den version, du har af programmet, kun bagudkompatibelt til og med versionen efter den version af programmet, der har dannet den pågældende fil.

Batteri:
Den del af en bærbar PC, der burde have haft 5 minutters ekstra kapacitet, så du kunne have nået at gemme den tekst, du har arbejdet på de sidste to timer.

Cache:
En mellemstation mellem fx. harddisk og processor, hvor data kunne hentes meget hurtigt, hvis ikke processoren ledte efter dem et andet sted.

Defragmentering:
Oprydning på en harddisk, således at data kommer til at ligge, som de oprindeligt skulle have været placeret. Medfører at de programmer, du aldrig bruger, kommer til at køre en smule hurtigere.

Driver:
Et lille program, der forgæves forsøger at få inkompatible programmer og hardwareenheder til at arbejde sammen.

Fil:
En samling af data med et navn eller en placering, der medfører, at du aldrig kan finde dem, når du skal bruge dem. Sandsynligheden for dette stiger i takt med dataenes vigtighed.

Floppy disk:
En forældet slasket plasticplade, der kan holde i mange flere år end de data, der oprindeligt var på den.

Forældet:
Teknisk betegnelse for det hardware, du har brugt alle dine sparepenge på.

Harddisk:
En enhed, der synes at blive mindre i takt med, at behovet for den bliver større. Indeholder altid en rodet samling af programmer, man ikke bruger mere, men giver til gengæld virus mulighed for at sprede sig over et større område.

Hardwarekrav:
Beskrivelse af en maskine med en processor, som er større end den, du har.

Hexadecimal:
Et talsystem, der er opfundet af en person med 16 fingre. En simpel, men effektiv metode til at blande tal og bogstaver på en måde, så de kun kan forstås af en computer (og til nød af hardcore-nørder uden et liv at bruge tid på).

Ikon:
Et billede, der er så lille, at det lige nøjagtigt indeholder for få detaljer til, at man kan se, hvad det repræsenterer.

Keyboard:
Den del af dit computersystem, som bruges til opsamling af clips, cola, krummer og støv.

Kompatibel:
Et stort set ukendt begreb i computerverdenen.

Monitor:
Den del af et EDB-system, dit styresystem bruger for at fortælle dig, hvorfor den ikke kan genskabe det, du lige troede, du blev færdig med før.

Multitasking:
En computers evne til at udføre flere ting samtidig, således at de mindst vigtige ting kan tage processorkraft fra de mest vigtige ting.

Password:
En adgangskode, som brugeren nedskriver på et stykke papir og placerer ved siden af computeren, så han/hun kan huske, hvordan man får adgang til følsomme data.

Sikring:
Den del af din computer, der ikke bliver ødelagt i tilfælde af kortslutning.

Skrivebeskyttelse:
På en lagerenhed, en mekanisk måde at forhindre programmer i at overskrive de data, man netop er kommet til at slette, fordi skrivebeskyttelsen ikke var slået til.

Software:
Den del af et computersystem, man ikke kan se, men som regel den dyreste og mest fejlbehæftede, hvilket man dog ikke opdager før efter at man har installeret den.

Søgetid:
Den tid, det tager at konstatere, at de data, man leder efter ikke findes, eller hedder noget, man ikke har fantasi til at gætte.

Upgrade:
Betegnelse for en ny programversion, som primært indeholder nye funktionaliteter, som du aldrig havde drømt om, og som du sandsynligvis aldrig får brug for.

Yes:
Det forkerte svar på spørgsmålet 'Are You Sure?', men desværre også det, du svarede.